klar!<3

hejjsan nu har jah pluggat klart, jah och mamma blev lite osams så jah fick inte så mkt hjälp, så Bea du får hjälpa mig me instuderingsfrågorna i morrn:) hehe, jah kankse bloggar en gång till får se, för nu börjar internet krångla!:S
aja puss! <3

Kommentarer
Postat av: Gustav nilson

Jag kan mejla instuderingsfrågorna om vatten duvet med svaren om du vill :p

2009-11-04 @ 21:59:25
Postat av: Elin

åå gud va snällt:) tack snälla!<3

2009-11-04 @ 22:39:10
URL: http://elininnebandy.blogg.se/
Postat av: Gustav

Anyway om det inte funkar o mejla kan du få dom här :P



Instuderingsfrågor vatten



Kemins språk:

BLÅ PIST



1. Vad är en molekyl? En molekyl är flera små atomer som sitter ihop. Beroende på hur de sitter ihop blir det nya ämnen.

2. Vad betyder siffran 2 i molekylformeln för vätgas H2.? 2 betyder att det behövs 2 väteatomer för att bilda vätgas.

3.

4. Skriv molekylformlerna till vätgas syrgas och kvävgas. Vätgas=H2, syrgas=O2 och kvävgas=N2.

RÖD PIST



1. Vad är en reaktionsformel? En reaktionsformel är som ett recept som visar hur det blir när man sätter ihop två eller fler atomer.

2. Hur ser reaktionsformeln ut när surgas och vätgas bildar vatten? Formeln borde se ut så här: O2+H2=H2O

SVART PIST



Svavel kan brinna och bilda svaveldioxid, SO2. Hur ser reaktionsformeln ut? Reaktiomsformeln blir: S+O2=SO2.



Aggregationsformler:

BLÅ PIST



1. Vilka e de former som nästan alla ämnen kan ha? Formerna är: Fast, flytande och gas.

2. Vad menas med att ett ämne kondenserar? När ett ämne kondenserar är det gas eller ånga som blir till vätska.

3. Vad menas med att ett ämne förångas? När ett ämne förångas sker motsatsen till kondens, det flytande ämnet återgår till gas.



RÖD PIST



1. Vad menas med fysikaliska omvandlingar?

2. Vad är värme? Värme är en form av energi och brukar betecknas Q.



SVART PIST



Förklara vad som händer med molekylerna när is värms från -10- +100 grader C.

När vattenmolekylerna är is sitter de kompakt och kan inte röra sig. När temperaturen når 0 grader C börjar isen smälta. När isen blivit smält har den blivit vanligt vatten. Då kan molekylerna röra på sig mycket mer. Sedan händer det inte så mycket förrän vattnet når +100 grader C. Då har vattnet nåt sin kokpunkt och vattnet blir till vattenånga. Energin i värmen har förångat vattnet. Då rör sig molekylerna mycket mer på ett mycket större område.



Vatten:

BLÅ PIST



1. Hur stor del av din kropp är vatten? Ungefär 70% av min kropp är vatten.

2. Hur mycket vatten gör i genomsnitt vi i sverige av med på en dag? Vi i sverige gör i genomsnitt av med 1,5 liter om dagen.

3. Vad är molekylformeln för vatten? Molekylformeln för vatten är H2O.

4. Vid vilken temperatur är vatten som tyngst? Vatten är som tyngst vid 4 grader C.

5. Vad kallas det när vätska blir till gas utan att den kokar? Avdunstning kallas det.

6. Hur ser vattenånga ut? Vatten ånga är tunt grå men nästan helt genomskinlig.

7. Varför är det brist på rent vatten i många länder? Det är brist på rent vatten i de länder där det sällan regnar eftersom regnvatten är rent sötvatten om det inte finns några föroreningar i atmosfären. Om det är brist på sötvatten under marken i underjordiska källor kan det också bli brist men det är kombinationen som ställer till det mest.

8. Vad menas med kapillärkraft? Kapillärkraften är den kraft som gör att vatten kan ”klättra” upp för små/trånga utrymmen som små sprickor i marken.

RÖD PIST



1. Berätta om hur vatten fördelas mellan saltvattan, sötvatten och is. Saltvatten=97,5% glaciärer=1,7% och tillgängligt sötvatten 0,8%.

2. Berätta vattnets betydelse för olika sorts transporter. För all sorts transport på sjön som båttrafiken som utgör det mesta av hela väldens transporter särskilt mellan olika kontinenter har vattnet stor betydelse.

3. Beskriv vattenmolekylen. Vattenmolekylen består av 2 väteatomer och en syreatom. På grund av vätebindningar som finns i den har den en så låg fryspunkt och smältpunkt(0grader C).

4. Varför flyter is och vad har det för betydelse

för jorden? Is flyter för att den är lättare än vattnets flytande form till skillnad från alla andra ämnen. Isen lägger sig som ett värmande täcke över vattnet och skyddar därför vattnet från att bottenfrysa även om det händer ibland. Detta gjorde att livet i vattnet inte stördes så mycket gjorde att utvecklingen gick bra.

5. Vad menas med ytspänning och hur märker vi av den?Ytspänning är det som gör att vattendroppar håller ihop. Man kan se ytspänningen på ett glas om man fyller det överfullt med vatten utan att bryta ytspänningen så kan man se att vattnet går lite över glasets kanter.Ytspänningen bildas för att alla vattenmolekyler trycker ihop sig så allt vatten håller ihop till skillnad från vattenånga.

6. Förklara hur vatten kan avdunsta fast temperaturen är under kokpunkten. Vatten avdunstar när det har samlats vatten i en vattensamling och den omgivande marken är torrare. För att fördela/kyla ner naturen avdunstas vattnet.

7. Berätta om de olika delarna i vattnets kretslopp både med bild och text. Kretsloppet går runt runt men ett lämpligt ställe att börja på är havet. Vattenförrådet har vatten. Vattnet avdunstar upp i luften och blir till moln. Sedan kommer regnet och det regnar ner över marken. Där går vattnet ner jorden så växter kan ta upp vattnet eller rinner ner i vattensamlingen igen.

8. Varför tar en lite is större plats än en liter vatten? Is tar mer plats än vatten för att molekylerna sitter glesare där.

SVART PIST



1. På vilket sätt tror du människors liv skulle sett ut om jordytan bestod av 90% land och det endast fanns några små hav? Jag tror att det inte skulle finnas nog med resurser för att människorna skulle kunna bli fler en 500 000 000. det skulle inte finnas nog med sötvatten, djur eller växter eftersom allt detta behöver vatten.

2. Förklara vad som menas med värmekapacitet. Med värmekapacitet menas den mängd energi som finns i föremålet i värmeformat.

3. Förklara hur vattnets värmekapacitet påverkar oss. När vattnets värmekapacitet är hör är vattnet varmt. Om det vattnet som är i de stora strömmarna som golfströmmen har en hög värmekapacitet blir klimatet strömmen passerar varmare som här i norr där golfströmmen ger oss värme. Utan den skulle klimatet här likna det på nordpolen.

4. Berätta hur vatten kommer upp från djuupt i marken till växternas blad. Vattnet kan stiga till väternas blad med hjälp av kapillärkraften. Den gör så att vatten kan ta sig upp i trånga utrymmen som växters stjälkar och blad.

5. Varför kan du inte dricka samma vattenmolekyler som en dinosourie har druckit? Vi kan inte dricka samma vattenmolekyler som dinosourierna för att vattenmolekyler ändrar sig till andra former hela tiden. När en växt driuckit vattnet blir det till socker. Därför kan vi inte dricka exakt samma molekyler.

6. Vattnet har några några speciella egenskaper. Ge ett par exempel på hur de påverkar oss. Att vatten är kallt gör att vi kan svalka oss. Att det är genomskinligt gör att man kan se om det är smutsigt. Att det finns i flytande form gör tt vi kan drick det. Att det inte är kletigt gör att vi kan tvätta oss i det.



2009-11-05 @ 16:17:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0